V sídle Matice slovenskej odhalili bustu Antona Bernoláka

02.10.2012 Martin

Martin 2. októbra (TASR) – Bustu Antona Bernoláka dnes pred budovou Matice slovenskej (MS) v Martine odhalili predseda MS Marián Tkáč, predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek a viceprimátor mesta Martin Milan Malík.

Bernolák si podľa Tkáča zaslúži mať bustu na pôde matice aj preto, že v roku 1792 založil Slovenské učené tovarišstvo. „Treba vedieť a byť hrdý na to, že Slovenské učené tovarišstvo bola prvá vedecká spoločnosť v Uhorsku. To bol významný čin tohto muža a sme radi, že sme ho mali. Lebo nerodia sa každý deň takíto muži, ktorí niečo dokážu,“ skonštatoval predseda MS.

Doplnil, že matica sa rozhodla založiť tradíciu a každý rok odhaliť pred budovou bustu jednému alebo dvom významným predstaviteľom nášho národa z minulosti. „V tomto roku si pripomíname 250. výročie narodenia Antona Bernoláka. Výročie jeho narodenia je zároveň jediným tohtoročným slovenským jubileom, ktoré UNESCO zaradilo do Kalendára výročí 2012. Autorom busty je absolvent sochárstva na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave Radko Mačuha,“ povedal Tkáč.

Odhalenie busty privítal aj predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá. „Vzhľadom na to, že som sa v Bratislave narodil v Starom meste na Panskej, celý život sa pozerám na sochu Antona Bernoláka. Vo všetkých izmoch, ktoré sme spolu zažili tam tá socha stále stojí. A bude stáť dovtedy, kým stáť vydrží. O to je to pre mňa slávnostnejšie a pocitovo silnejšie, že dnes uvedieme bustu Antona Bernoláka do života,“ povedal v príhovore Jarjabek.
 

Vyberte región